Plura

 

Definitivt favoritten til de tre jentene som jobber her!!

Plura er fin uansett når du drar opp, men det som kanskje er mest spesielt er selve «Plurauka»! Denne uken i august samles grottedykkere fra hele Norge + en del svensker, noen finner og innimellom en danske eller 2 for å dykke i grotte sammen!

DYKKING

Det er mest vanlig å dykke fra kulpen nær gården, men det kan også dykkes fra Steinugleflåget – noe som krever tørrgrotting gjennom et rasområde. Plura byr på alle nivåer av dykking. Dykkere uten trening for grottedykking kan dykke i kulpen utenfor grotteinngangen eller inn i cavernsonen i følge med en erfaren grottedykker. Plura har en stor cavernsone (der man fortsatt ser lyset fra utgangen) og egen cavernline man kan følge. Er man nybegynner på grottedykking er det flere fine steder å dykke kort avstand fra inngangen. Grottedykkere med flere dykk under beltet kan bevege seg innover mot luftkammeret 450 m fra inngangen, eller i de mange fine sidegangene på veien. Det holder med en dybde på drøyt 30 m for å se det meste frem til luftkammeret. For de enda mer erfarne fortsetter grotten etter det 500 m lange luftkammeret. I Dypløpet er det dykket til godt over 100 m.

Nitrox 30-32 er passelig i alle unntatt en av sidetunnelene i den ytterste delen. Langs hovedlina på bunnen når du 35 m i et lite minutt om du klemmer deg ned mot bunnen, men tunnelen er fem meter høy her, så du trenger ikke svømme så langt ned. Snittdybden langs hovedlina inn til luftkammeret er 20 m. T/r luftkammer kan normalt dykkes på en D12 på tredjedeler og det er liten eller ingen flow. Ved stor nedbør eller i snøsmeltingsperioden er sikten normalt redusert, men den kan bli opptil Mexicostandard på vinterstid! Hovedlina ligger ca 40 m inn på venstre side i et stort rom. Før luftkammeret er det en T hvor løpet til venstre er grunnere og tar deg via en luftdome inn til luftkammeret, mens løypa til høyre er noe dypere, men ender samme sted. Det er den sistnevnte lina som er kontinuerlig gjennom luftkammeret og videre ned på innsida av luftkammeret. Jumps: Noen er nokså korte, så det lønner seg å følge litt med. Det er nokså vanlig at det blir satt en reel inn til hovedlina permanent under treffet som man kan bruke. Sjekk først!

Kilde: ngdf.no <– Klikk inn hit for mer info om plurauken og kart over grotten

Fyllinger

VisitPlura fyller luft, nitrox og O2

Litt bilder fra camping området og kulpen er viktig for å vise hvor fint det faktisk er her oppe!

Mangler desverre litt bilder fra inni grotten, men film har vi!! Denne satt Heidemarie sammen i 2010, så har blitt nooe forandringer, men kosen, stemningen og grotta er fremdeles den samme!